Over Mij & Werkwijze

Over mij, mijn werkwijze en geschiedenis van Stefan Fincken Design.

1:           Over Mij
2:           Werkwijze

OVER MIJ
Over mij, mijn werkwijze en geschiedenis van Stefan Fincken Design

Deze tekst gaat over mij, mijn werkwijze en geschiedenis van Stefan Fincken Design. Al zolang ik me kan herinneren zit ik te kriebelen met pennen en potloden. Daar begon het mee. Tijdens mijn middelbareschooltijd stond ik bekend als de jongen die altijd zijn schrift vol tekeningen had. Ook proefwerken bleven niet ongeschonden! Van zogenaamde tribals tot pin-ups. En van vreemde, surrealistische wezens tot geometrische landschappen. Ik vond het prachtig! Eind 2003 heb ik Photoshop ontdekt. Ik wilde namelijk een eigengemaakte banner, zodat ik deze onder mijn berichten op een forum kon plaatsen. Nadat ik me daar een aantal weken mee bezig had gehouden kreeg ik de smaak te pakken.


Na de havo ben ik in 2005 Grafisch Ontwerp gaan studeren aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven. Een leerzame tijd. In deze periode ben ik gestart met het lezen van non-fictie in mijn vrije tijd. Ik las al bergen Engelstalige fictie en had de drive om non-fictie te lezen nog niet gevonden. Dit veranderde met het boek “No Logo” van Naomi Klein. Het boek was me aangeraden door Jeroen Bouweriks, een uitstekende leraar! Eén van de weinigen die het lukte de meeste studenten te activeren. Sindsdien lees ik regelmatig non-fictie, onder andere werk van Noam Chomsky, Annie Leonard en Victor Papanek. Bijvoorbeeld het boek “Design for the real World” van laatst genoemde auteur, of “Letterfontein” van Joep Pohlen. Een uitbundig naslagwerk over de historie van de letter en het ontstaan van de enorme variatie in lettertypes.

Mijn kennis over de gereedschappen die men als grafisch ontwerper hanteert is in deze tijd enorm toegenomen. Denk aan het leren van de Adobe softwarepakketten.

Na mijn geslaagde studie in Eindhoven ben ik voor vier jaar naar België verhuisd om daar verder te studeren. Plaats van bestemming? Genk! Ongeveer 45 minuutjes met de auto van Roermond verwijderd. Op de Bochtlaan had ik een klein “kot” zoals men dat in België noemt. Mijn huisgenoten, tien in totaal, studeerden ook aan de KHLim MAD-fac (Katholieke Hogeschool Limburg Media Art Design – faculty) te Genk. De een Animatie, de ander Fotografie, Productdesign of TV & Film.

Tijdens mijn tijd in België heb ik veel geleerd. De kennis die ik al had is in deze tijd enorm uitgebreid. Niet alleen qua software of andere gereedschappen. Maar ook de achterliggende theorieën en filosofieën die het fundament vormen voor degelijk design! “FORM FOLLOWS FUNCTION” en “THE MEDIUM IS THE MESSAGE” zijn een paar van die onvergetelijke termen.

Over mij, mijn werkwijze en geschiedenis van Stefan Fincken Design.Een van de opdrachten waar ik met veel plezier aan terugdenk is het project dat ik “Incensetive” noem. Het gaat hier om een fictieve Greenpeace campagne gericht op het tegengaan van ontbossing door de wierookindustrie. Het woord incensetive is verzonnen; een neologisme. Een samensmelting van de Engelse woorden “incense” en “insensitive.”  Het mooiste aan het project vind ik de innovatieve manier om de boodschap over te brengen. Namelijk door middel van het creëren van een as-sculptuur. Iets dat bij mijn weten nooit eerder gedaan is. Bekijk het project hier: Incensetive.

Na drie jaar keihard studeren en net zo hard van het studentenleven genieten heb ik mijn bachelordiploma behaald in Genk. Na het vierde jaar volgde ook het masterdiploma.

Tijdens mijn opleidingen heb ik stage gelopen bij SHD Grafimedia, een drukkerij, verschillende reclamebureaus en de stichting Next Nature. Deze laatste is een soort van denktank over het concept Next Nature. Zie hier een aantal artikelen die ik voor het Next Nature blog geschreven heb.

Waar ik mij sindsdien mee bezighoud vindt u op deze site terug. Bekijk bijvoorbeeld mijn portfolio voor een selectie van mijn werk. Of lees het blog.

In oktober 2014 heb ik met een aantal projecten prijzen gewonnen bij de internationale design award; Quadaward.

In totaal heb ik met vier van de acht ingezonden projecten prijzen in de wacht gesleept:

WERKWIJZE
Over mij, mijn werkwijze en geschiedenis van Stefan Fincken Design.

Ten eerste is er een oriënterend gesprek. Aan het oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden, mits de opdrachtgever akkoord gaat met de offerte. Tijdens dit gesprek probeer ik zoveel mogelijk informatie te winnen. Wat weet de opdrachtgever al over wat hij wil communiceren en hoe? Zijn er hele specifieke wensen of is nog veel onduidelijk? Wat zijn volgens de klant de sterkste en beste eigenschappen van zijn bedrijf, idee of project? Kortom, eerst divergeren (zoveel mogelijk informatie en kenmerken verzamelen) en vervolgens convergeren (de sterkste eigenschappen en Unique Selling Points distilleren) en toepassen in een communicatie concept. Zijn de kernwaarden en het concept duidelijk, dan word de volgende stap bekijken welke communicatieve uitingen van belang zijn en welke minder of niet van belang zijn. Het uiteindelijke concept dat voortvloeit uit de kernwaarden word vervolgens vertaald naar de visuele communicatie, of dat nu een huisstijl, folder, website of andere vorm van (visuele) communicatie is.

Wat betreft het eigendomsrecht zijn er verschillende mogelijkheden. Over het algemeen werk ik met licenties. Binnen de BeNeLux, Europa of Wereldwijd. Geheel afkopen is ook een optie.

Tarieven kunnen enorm variëren. Dat heeft vooral te maken met wat de klant wil. Iets conceptueel goed uitdenken vergt meer tijd dan alleen een mooi ogend logo maken. Verder hangt de prijs af van hoeveel verschillende uitingen gemaakt moeten worden (huisstijl (logo, visitekaartje, briefpapier, website (hoeveel pagina’s, statisch, dynamisch)), boekje (hoeveel pagina’s, soort papier en afwerking)). Daarnaast hangt de prijs af van wat voor licentie de klant wil. Deponeren (registreren) van namen, pay-offs en slogans kunnen extra kosten met zich meebrengen. Zoals u ziet is er een veelvoud van meerzijdige variabelen die invloed hebben op de prijs. Over het algemeen werk ik met een totaalprijs en vooraf aangegeven voorwaarden. Een voorbeeld kan zijn dat de opdrachtgever voor een vastgesteld bedrag drie verschillende (ruwe) ontwerpen voorgeschoteld krijgt waaruit er één uitgezocht mag worden. Dat ontwerp verfijn ik vervolgens. Daarna mag er nog één kleine wijziging doorgevoerd worden. Een geheel nieuw ontwerp of meerdere wijzigingen zijn in dat geval onderhevig aan een op vooraf afgesproken uurprijs.

Voor websites en nieuwsbrieven is een onderhoudscontract mogelijk.

Betaling in Bitcoin en eventuele andere cryptocurrencies is in overleg mogelijk. Denk daarbij ook aan Bitcoin, Litecoin, Ethereum (Classic), Monero en meer.