Incensetive

  • Fotografie
  • Grafisch Ontwerp

Het gaat hier om een Greenpeace campagne die gericht is op het tegengaan van ontbossing veroorzaakt door de wierook industrie. Het woord incensetive is een neologisme. Een samensmelting van de Engelse woorden “incense” en “insensitive.”


naar mijn weten is dit project het eerste voorbeeld van een as-sculptuur.


De grootste uitdaging lag in een manier bedenken waarop ik een as-sculptuur kon maken. Na veel geëxperimenteer met kolen en andere brandbare materialen kwam ik op het idee om wierookdeeg te maken. Dit deegje, dat als het te droog was aan niets plakte en als het te vochtig was aan alles plakte, heb ik met veel moeite op de metalen wireframes aangebracht. Denk aan de manier waarop vroeger kaarsen werden gemaakt.

  1. Een klein laagje aanbrengen.
  2. Dit vervolgens laten drogen.
  3. Herhaal.

Een tijdrovende klus!

Natuurlijk moest het sculptuur nog tot as verbrand worden. Mijn hoop was dat de as door het frame gedragen zou worden, zonder omlaag te vallen. Dit betekend zoeken naar een balans waarbij de aangebrachte klei niet te dun is om verbranding te voorkomen en niet te dik is om na verbranding door haar eigen gewicht in te storten.

Het fotograferen van het proces vereiste opperste concentratie. Een klein stootje of minuscuul zuchtje wind, en de as valt van het frame.

De achtergrond is met olieverf geschilderd om de illusie van een lucht op te wekken in de foto. Alle materialen zijn verzameld in het bos of (met toestemming) uit de tuinen van verscheidene Genkenaren.