Categorieën
Bericht van Stefan Wetenschappelijk onderzoek

Uiterlijk bepaalt succes sollicitatie.

Een onderzoek dat door het Centraal Cultureel Planbureau is uitgevoerd bevestigd het vermoeden dat uiterlijk een doorslaggevende factor is in het sollicitatie proces. Een foto van de sollicitant is snel gevonden dankzij sites als LinkedIn, Facebook en andere sociale media. Feestfoto’s zoals die hierboven zijn natuurlijk af te raden!

In het onderzoek beoordeelde een panel van 129 personen het uiterlijk van mannen en vrouwen. Rekeninghoudend met etniciteit, leeftijd en geslacht moest elk lid van het panel portretfoto’s beoordelen met een cijfer. Vervolgens kregen 1.600 andere ondervraagden deze foto’s te zien. Zij moesten vervolgens bepalen of ze de gefotografeerde persoon wel of niet zouden aannemen voor een baan als medewerker van een consultancykantoor of boekhandel. Hieruit blijkt dat de personen met een als mooi ervaren uiterlijk 20% meer kans maken op een baan terwijl personen met een lagere score twee maal minder kans hebben uitgenodigd te worden.

Charme en uitstraling blijken tevens meer invloed te hebben op een positieve uitslag dan de klassieke schoonheidsidealen zoals een symmetrisch gezicht.

Gelukkig worden creatievelingen zoals mij bepaalde excentriciteiten in uiterlijk en gedrag makkelijker vergeven. Want iedereen weet dat genialiteit gepaard gaat met een flinke dosis gekkigheid en zelfspot!

Bron: volkskrant.nl
Foto: Partygrapher ©